مقدمه:
اگر چه بره موم به عنوان یک داروی رسمی در دنیا شناخته نشده اما
در سال 1962 میلادی به بعد در روسیه از آن به عنوان دارو استفاده میشود ، همچنین
در چین و کشورهای اروپای شرقی با آزمایشاتی که صورت گرفته مواد دارویی زیادی در آن
شناخته شده که تکمیل کننده و مکمل یکدیگرند که به همین علت نتوانسته اند بره موم
مصنوعی تولید کنند .
بره موم اثر زیادی روی معالجه کردن بیماریهای ویروسی ، آنفولانزا ، عفونت روده
کوچک ، و همچنین فعالیتهای ضد قارچی و ضد باکتریایی برای نمونه در مقابل باسیلوس
سوبتیلیس و آلوئی ، باسیلوس لاروه ، پروتئوس بولگاریس و ایشرشیا کولی B
و همچنین باعث از بین بردن برخی تیپهای استافیلوکوکس ، استرپتوکوکس ، و گونه های
سالمونلا میشود .
موارد استفاده در مقابل التهابهای درونی و خارجی بدن منقبض کننده و خاصیت ضد
روماتیسمی و درد و مفاصل ، فعال کننده و تحریک کننده سیستم ایمنی و دفاعی بدن در
مقابل بیماریهای عفونی و واگیردار و به عنوان یک داروی خدر کننده و بیهوشی فعالتر
نسبت به کوکائین جهت معالجات موضعی ، مصرف بره موم بجای قرصهای کلروکوئین بعنوان
تسکین دهنده مالاریا همراه با تب و لرزهای ستون فقرات ، توسعه شده است.
کاربرد عسل در زیبایی و لطافت پوست و ماسک لوسیون تمیز کنندها ی پوست عسل:
عسل طبیعی بهتر از هر ماده غذایی دیگر می تواند زیبایی را به صورت شما بازگردانده و آن را زیباتر از همیشه کند.
عسل سلولهای سطحی پوست را با تغذیه اپیتالیوم و فعال ساختن جریان خون در سطح مویرگها ترمیم می کند. عسل با هیدراته کردن پو ست، آن را تغذیه میکند.
بنابراین، مصرف عسل در لوازم آرایشی کاملا قابل درک است. بهمین دلیل، امروزه بسیاری از آزمایشگاهها از عسل برای ساخت صابونها ، کرمها ، ماسکها و لوسیونها اتفاده می کنند.
*مصرف عسل
برای زیباتر نمودن پوست صورت به دو روش می تواند باشد:
1-مصرف عسل طبیعی بصورت روزانه و دائمی
2-مصرف عسل طبیعی بصورت استفاده خارجی(استفاده موضعی روی پوست بصورت ماسک ، مالیدن
و...)
بهتر است همیشه قبل از استفاده از ماسک های زیبایی پوستمان را بخور دهیم تا منافذ آن باز شده و آماده پذیرش مواد مغذی ماسک ها شود . در عین حال پس از بخور، بدترین زمانی است که پوست در صورت ارتباط با محیط آلوده آلودگی را دریافت نموده و دچار بیماری می گردد چرا که همانطور که گفته شده منافذ پوست کاملا باز بوده و همانطور که آماده است مواد مغذی را دریافت کند، آماده است تا آلودگی ها را نیز دریافت نموده، پس بهتر این است که لطیف تر کردن پوست را پس از آمدن از بیرون و زمانی که در خانه هستیم انجام دهیم عسل نقش مهمی در حفظ زیبایی و تجدید جوانی بازی میکند، در ذیل چند نمونه ماسک برای تمام خانمها و آقایانی که به پوست خود اهمیت میدهند معرفی شده است.
عسل درمانی:
خواص دارویی عسل:
از گذشته تا کنون از عسل در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شده است. مهمترین خاصیت عسل ، ضد میکروب بودن آن است. در حالی که عسل یک ماده کاملاً خوراکی است و بایستی محیط خوبی برای پرورش میکروب ها باشد ، ولیکن میکروب ها در معرض عسل نابود شده و اجساد آنها نیز به مرور از بین می رود. زیرا عسل حاوی آنتی بیوتیک و آنزیم دیاستاز است . در گذشته از این خاصیت عسل برای از بین بردن پینه های دست و پا سود می جستند.
عسل حاوی آنتی اکسیدان است، از این رو مصرف آن برای سلامت قلب و عروق مفید است.
عسل به سلامت پوست کمک می کند و ضد پیری است.
در قدیم هر دارویی را با عسل مخلوط می کردند، زیرا خاصیت بهبود بخشی داروها را چند برابر می کرده و امروزه هم از عسل در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می کنند.
از عسل در
فرآورده های ضد سرفه بطور مستقیم و غیرمستقیم استفاده می شود . مزه مزه و
غرغره شربت عسل برای برطرف کردن زخم های دهان و ورم گلو بسیار سودمند است.
عسل ضد آسم است.
عسل با اینکه بسیار شیرین است، برای دندان
ها و لثه مضر نیست، بلکه لثه ها را سالم می سازد و دندان ها را سفید می کند.
دستگاه گوارش را پاک می سازد و ضد اسهال
است. در تحقیقات ثابت شده اثر بسیار مفیدی برعفونت های معده با هلیکو باکتر پیلوری
دارد. از این رو ضد زخم معده و دستگاه گوارش است.
عسل در درمان آب مروارید ( کاتاراکت )
مفید است.
عسل بادشکن است و برای معالجه قولنج روده
تجویز می شود و در مسمومیت های غذایی، دستگاه گوارش را پاک می سازد.
دوست کبد و پادزهر است، پس در بیماری های
کبدی مصرف آن مفید است .سکنجبینی که با عسل تهیه می شود، صفرابری اعلاست.
سنگ های کلیه و مثانه را از بین می
برد. برای این منظور عسل را با کندر باید مصرف کرد.
عسل خواب آور است و به مبتلایان به بیماری
کم خوابی توصیه می شود که قبل از خواب چند قاشق مرباخوری عسل میل کنند.
برای رفع کم اشتهایی مفید است و
کلاً جریان خون را در بدن بهبود می بخشد. از این رو به رشد عضلات کمک می کند، پس
برای بچه های کم اشتها و افراد ورزشکار بسیار مفید است.
عسل گرفتگی مویرگ ها را باز می کند و برای
عروق بسیار مفید است. پس سالمندان اگر هر روز شربت عسل و لیموی تازه
بنوشند، عمر طولانی تری خواهند داشت.
حتی موم عسل نیز خواص زیادی دارد و ماسک
آن برای صورت، چین و چروک و فرورفتگی های پوست را می پوشاند و پوست را لطیف می
کند.
بررسی مقالات سال های 1984 تا 2001 نشان می دهد حداقل 25 تحقیق راجع به اثرات ضد
زخم عسل انجام شده که نتایج آنها مثبت بوده است. عسل به عنوان التیام دهنده زخم و
نگهدارنده پوست مورد تأیید قرار گرفته است. همچنین 40 مورد دیگر نشان داده ، عسل
دارای اثرات ضد خونریزی با موفقیت 88 درصد بوده که این عمل به همراه اثرات ضد
میکروب نیز بوده است.
خاصیت ضد میکروبی در عسل با PH حدود 2/3 تا 5 به هیدروژن پراکسید(H2O2) مرتبط بوده که از تغییرات آنزیمی گلوکز به گلوکونیک اسید حاصل می شود. به هرحال اثرضد میکروبی عسل پس از گرم شدن یا در معرض آفتاب قرار گرفتن کاهش می یابد.
عسل های تولیدشده از جنگل و کوه های اروپایی مرکزی بیشتر از درختان کاج(PINUSSPP) و عسل های حاصل از MANUKA در نیوزلند از گیاه LEPTESPERMUM SCOPARIUM دارای خاصیت بسیار قوی ضد میکروبی است و بروی برخی میکروب ها از جمله استافیوکوک اورئوس و اپیدرمیس و استرپتوکوکوس پیوژنز و آنتروباکتریاسه اثرات خوبی دارد. عسلی که در نیوزیلند و استرالیا از گیاه مذکور حاصل می شود در جهان منحصر به فرد بوده و به آن عسل UNIQUE MANUKA FACTOR)) می گویند.
عسل honey
تحقیقات نشان می دهد که ترکیب عسل و دارچین ، بیشتر بیماری ها را درمان می کند .عسل در بسیاری از کشورهای دنیا تولید می شود.پزشکان یورودیک و یونانی ، عسل را به عنوان یک داروی حیاتی قرن ها مورد استفاده قرار داده اند و دانشمندان امروزی هم آن را به عنوان یک داروی بسیار موثر و بدون عوارض جانبی برای انواع بیماری ها قبول دارند .
قرآن و احادیث به عسل به دیده درمان گر بیماریها نگاه می کنند
علاوه بر این پیامبر اسلام ( ص ) در مورد عسل و زنبور عسل می فرماید :
عسل شفای هر دردی هست . خوردن عسل ناشتا بلغم را دفع ، سودا را بر طرف و ذهن را صاف می کند.
نمونه تفکر از نظر امام علی(ع) درباره عسل و زنبور عسل:
عسل شفای هر دردی است .
از هر علمی بهترینش را فراگیرید ، همانا زنبور عسل از هر گلی زیباترینش را برمی گزیند . از او دو گوهر گرانقدر تولید می شود، در یکی از آن دو ( عسل ) شفای درد مردم و در دیگری نور و روشنایی (موم) است.
حضرت علی(ع) فرموده است:
شربتی که از عسل و آب باران تهیه شود طغیان اسهال را فرو خواهد نشاند.
سه چیز حافظه را زیاد می کند " قرائت قرآن ، عسل و لبنیات
خوردن عسل با کندر و آب سرد حرارت صفرا را فرو می نشاند . طعام را هضم می کند و اخلاطی که در فم معده است می گذارد و تب را برطرف می کند.
به زنبور عسل و اجتماعش در صنعت عسل سازی و تهیه خانه های شش ضلعی بنگر و آنچه را در جمع زنبوران از ظرائف و زیرکی ها می بینی ، مسلمأ چنانچه کار آنها را در مورد تامل و دقت قرار دهی ؛ آن را شگفت و ظریف می بینی ، وقتی کارهایشان را بنگری آن را عظیم و شریف و در ردیف کارهای انسان می یابی . ولی چون به خود زنبوران بنگری آنها را حتی نسبت به خویشتن جاهل و نادان می یابی. و در این دلیل واضح و آشکاری است بر اینکه صواب و حکمت در این صنعت از آن زنبورعسل نیست ، بلکه از آن کسی است که آنرا با این طبیعت آفریده و این صنعت را در آن برای مصلحت انسان قرار داده است.
امام صادق(ع) می فرماید:که خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم (نفخ معده) مفید است.
نمونه تفکر از نظر امام موسی کاظم(ع) درباره عسل و زنبور عسل:
خوردن عسل شفای هر دردی است . کسی که آب پشتش (نطفه) متغیر شود یعنی کم و غیرعادی شود شیر و عسل برای او سودمند است. کاظم(ع) می فرماید: عسل را با سیاه دانه بیامیزید و بگذارید فرد تب دار از این مخلوط لذیذ سه انگشت به دهان گذارد رنج تب از جانش فرو خواهد ریخت.
عسل را با زنجبیل پرورده بخورید تا حافظه قوی گردد.
نمونه تفکر از نظر امام مسیح (ع) درباره عسل و زنبور عسل:
مسیح:
مسیح عسل را غذایی آسمانی و مقدس به حساب آورده و آن را شفای هر دردی می داند ، بطوریکه هم اکنون هم کسانی که به دین مسیح اعتقاد دارند ، عسل را قبل از آنکه یک غذای لذیذ و مقوی بدانند ، آن را یک شفا دهنده می دانند
بوداییان همیشه افرادی را که به کار زنبور داری مشغول بوده اند را افراد مقدسی بحساب می آورده اند و احترام خاصی برای این افراد قائل بوده اند.
اولین ماده غذایی و درمانی که زرتشتیان از قدیم برای مداوای امراض و ضعف جنسی بکار برده و می برند عسل طبیعی می باشد .
* کتاب مذهبی یهودیان از سرزمین موعود چنین یاد می کند که در آن نهرهایی از عسل و شیر جاری است .
نمونه تفکر از نظر انجیل درباره عسل و زنبور عسل:
* در کتاب انجیل مسیحیان از عسل به عنوان مظهر فراوانی و نعمت یاد شده و در طومار بحرالمیت نیز از عسل نام برده شده ولی از زنبور داری اثری نیست .
*در سرودهای هومر ، در کتاب های دینی وصف عسل آمده است در قرن 8 ق – م در یونان برای پرورش زنبور عسل و استفاده از عسل آن مقرراتی وضع کرده بودند.
مصر : عسل در زندگی روحانی ، اجتماعی و اقتصادی مصریان نیز باستان نقش مهمی بازی می کرده است . از حکاکیهای بجا مانده در پرستشگاه ها و دخمه های مردگان چنین بر می آید که عسل در آن روزگار اهمیت ملی زیاد داشته است ، در پاپیروس ها به اهمیت دارویی عسل اشاره شده است و در بیشتر داروها مقداری شیر و عسل به کار می رفته است ، مصریان قدیم از نوعی کوشاب که از جو ، عسل و گندم تهیه می شده است به مقدار زیاد استفاده می کردند ، زیرا الکل در دسترس آنها نبود .
ابوعلی سینا می نویسد که عسل دارای خاصیتی است که درد را ریشه کن می کند.
بقراط نوشته شربت عسل برای ازبین بردن سرفه و خلط سینه مسلول نافع است .
راف Raff یک قاشق غذا خوری عصاره پیاز مخلوط با عسل را هر روز چند بار برای سرفه های سخت توصیه می کند.
نمونه تفکر از نظر هرت درباره عسل و زنبور عسل:
عقیده هرت و یک نوشیدن 100 گرم عسل خالص مخلوط با عصاره نصف یک عدد لیمو ترش در درمان سرماخوردگی مؤثر خواهد بود.
استولته stolte لوزه های چرکین را با عسل بهبود بخشیده است به عقیده وی در ظرف دو هفته با بکارگیری روزانه با سیل های چرک زخم نابود خواهند شد.
نمونه تفکر از نظر رویز Roys درباره عسل و زنبور عسل: به عقیده رویز Roys عسل بهترین درمان سرفه است به خصوص اگر با آب پرتقال ، لیمو شیرین آمیخته شود و به بیمار داده شود.
نمونه تفکر از نظر موفق الدین ابوالعباس الکواشی موصلیدرباره عسل و زنبور عسل:موفق الدین ابولعباس الکواشی موصلی مفسر قرآن می فرماید : عسل فرستاده ( مائده ) آسمانی است که در بعضی نقاط زمین گسترده شده و پایدار گشته است . زنبورداران عسل آنرا می نوشند و به کندو می آورند و آن را در داخل سلولهای مومی شکل که از قبل آماده کرده اند ذخیره می نمایند . بنابراین چنین نیست که برخی می پندارند که عسل در شکم زنبور عسل درست شده و این چیزی است که قرآن کریم در سوره نحل ( زنبور عسل ) آیه های 68 و 69 صریحا روی آن تاکید کرده است.
م.کالینین(m.kahinine) می نویسد:
مردم مانند جویندگان طلا و الماسند : آنچه را ارزشمندتر و نشانه هوشمندی است فراهم می آورند ، بر می گزینند و دهها سال به آن می پردازند . در طی صدها سال ملتها در طبیعت مقادیر زیادی دارو کشف کرده اند که احتمال دارد در آزمایش زمان تاب نیاورده و به بوتۀ فراموشی سپرده شوند.ولی انگبین(عسل)زنبوران عسل ،در این آزمایش همواره سودمند بوده و مسلمأ در آن یک داروی عالی برای درمان دردهای بیشمار وجود دارد.
انواع شکلات صبحانه
شکلات صبحانه (1)
مواد لازم:
ارده: 6 قاشق غذاخوری
عسل: 1 قاشق غذاخوری
پودر فندق خام: 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
ارده را در یک ظرف چینی مناسب ریخته و عسل را به آن اضافه کنید و آن را یکنواخت هم
بزنید تا کامل سفت شده و قوام بیاید، سپس پودر فندق خام را روی آن بپاشید. این
شکلات بسیار انرژی زاست و برای افرادی که فعالیتهای فیزیکی فراوان دارند بسیار
مناسب است. شکلات یاد شده را می توان به همراه یک لیوان شیر بادام به عنوان صبحانه
میل کرد.
توجه: می توان به جای عسل از 2 تا 3 قاشق غذاخوری شیره انگور یا شیره خرما استفاده
کرد.
شکلات صبحانه (2)
مواد لازم:
ارده: 6 قاشق غذاخوری
عسل: 1 قاشق غذاخوری
پودر کاکائو خالص: 1 قاشق چایخوری سر صاف
پودر پسته خام: 1 قاشق مرباخوری
طرز تهیه:
ارده را در یک ظرف چینی ریخته و عسل را به آن اضافه کنید و آن را یکنواخت هم بزنید
تا کامل سفت شده و قوام بیاید،سپس کاکائو را به آن اضافه کرده و آنها را کاملا
مخلوط کنید. در انتها پودر پسته را روی آن بپاشید. این شکلات بسیار مقوی و نشاط
آور و دارای انرژی فراوانی است. این شکلات را می توان به همراه یک لیوان شیربادام
یا شیرفندق به عنوان صبحانه میل کرد. این صبحانه برای کودکان و نوجوانان در حال
رشد بسیار مفید است.
شکلات صبحانه (3)
مواد لازم:
ارده: 6 قاشق غذاخوری
عسل: 1 قاشق غذاخوری
پودر نارگیل: 1 قاشق مرباخوری
پودر گردو: 1 قاشق مرباخوری
هل ساییده: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه:
ارده را در یک ظرف چینی ریخته و عسل را به آن اضافه کنید و آن را یکنواخت هم بزنید
تا کامل سفت شده و قوام بیاید، سپس پودر نارگیل و هل را که از قبل آماده کرده اید
به آن اضافه کرده و آنها را کاملا مخلوط کنید. در انتها، پودر گردو را روی آن
بپاشید. این شکلات بسیار مقوی، خوش عطر، خوش طعم، آرامبخش و دارای انرژی فراوانی
است.
شکلات صبحانه (4)
مواد لازم:
ارده: 6 قاشق غذاخوری
عسل: 1 قاشق غذاخوری
پودر نارگیل: 1 قاشق مرباخوری
پودر پسته: 1 قاشق مرباخوری
گلاب: 1 قاشق مرباخوری
هل ساییده: نصف قاشق چایخوری
وانیل: یک چهارم قاشق چایخوری
طرز تهیه:
ارده را در یک ظرف چینی ریخته و عسل را به آن اضافه کنید و آن را یکنواخت هم بزنید
تا کامل سفت شده و قوام بیاید، سپس پودر نارگیل، هل، گلاب و وانیل را به آن اضافه
کرده و آنها را کاملا مخلوط کنید. در انتها، پودر پسته را روی آن بپاشید. این
شکلات بسیار خوش عطراست و از طعم خاصی برخوردار است و می توان آن را به همراه یک
لیوان شیر فندق به عنوان صبحانه میل کرد.