X
تبلیغات
رایتل

نیش و نوش

اطلاعات کامل در مورد زنبور عسل و عسل درمانی
جمعه 13 اسفند‌ماه سال 1389

ژل رویال

   « ژلــــــــه رویـــــال » 

 


ژله رویال ماده ی است که به وسیله یک جفت غده مغزی زنبوران کارگر پرستاز در سنین 3 تا 12 روزگی ترشح و مورد استفاده ملکه در تمام طول عمر و نوزادان زنبور کارگر در مراحل اولیه رشد لارو به مدت سه روز قرار می گیرد. ژله رویال همیشه به طور مستقیم به ملکه یا لارو کارگر داده شده و در کندو ذخیره نمی شود. تنها زمان ممکن بری برداشت ژله رویال زمان پرورش ملکه در مقطع بچه دهی کلنی می باشد. آنچه ملکه را از زنبوران کارگر متمیز می سازد نحوه تغذیه در طول مراحل لیسه ای ( شفیره ای) است. در واقع تمامی تخم های ماده می توانند به یک زنبور ملکه تبدیل شوند اما این تنها زمانی ممکن است که طی تمامی مراحل تکامل، شفیره ها همچون یک زنبور ملکه مورد مراقبت قرار گیرند و از ژله رویال تغذیه شوند. پرورش ملکه که توسط مکانیسم هی پیچیده ی در درون کندو تنظیم می شود، یک سری کنش و واکنش هی هورمونی و شیمییی در شفیره  جوان به وجود می آورد که موجب تبدیل شفیره به زنبور ملکه می شود. یک زنبور ملکه از خیلی جهات با یک زنبور کارگر متفاوت است .

ژله رویال توسط غدد بزاقی حلقی کارگران جوان ترشح شده که به واسطه آن دیگر لارو های کندو را تغذیه کرده این در حالی است که تغذیه لاروهای کارگر توسط ژله رویال از روز سوم رشد ، متوقف شده در حالی که لارو های انتخابی بجهت ملکه شدن همچنان از ژله رویال تغذیه میکنند .  

از آنجا که تولد ملکه جوان در یک کندو در فصول خواص و تحت شرایط خواص کندو امکان پذیر میباشد . تولید ژله رویال یک کار اساسی بوده و توسط زنبورداران متخصص تحت شرایط آزمایشگاهی خاص صورت پذیر است و نیاز به آموزش دارد

 

ژله رویال سلطنتی:


 

ژل رویال بوسیله غده هیپوفارنژل یا فوق حلقی زنبورهای کارگر جوان (گاهی غده غذائی لاروها و شفیره زنبورها نیز نامیده می شود)، به منظور تغذیه به لاروها و زنبور ملکه بالغ ترشح می شود. ژله رویال به همان صورتی که ترشح شده، به طور مستقیم، به لاروها و ملکه خورانیده شده و ذخیره نمی شود. به این دلیل ژله رویال یک فرآورده زنبورداری سنتی به حساب نمی آید. در طی پرورش ملکه تنها در حالتی برداشت آن ممکن است که برای لارو زنبورها و ملکه به مقدار زیادی ژله رویال تولید شود. یعنی این غذا ویژه زنبور ملکه و لاروهای زنبور است که 4 تا 5 روزه می باشند.

اختلاف بین زنبور ملکه و کارگر مربوط به تغذیه طی مراحل لاروی است. در واقع همه تخمهای ماده توانایی تولید زنبور ملکه را دارند، اما اینکار فقط طی رشد کامل لاروها و به ویژه چهار روز اول صورت می گیرد، درست زمانی که از آنها مانند ملکه، پذیرایی و مواظبت و تغذیه گردد. پرورش ملکه به وسیله مجموعه ای از سازو کارهای داخل کندو تنظیم می شود. در لارو جوان رشته ای از فعالیت های هورمونی و بیوشیمیایی و عکس العملها موجب می شود به زنبور ملکه تبدیل شود



ژله رویال شامل موارد زیر است:

  

 ترکیب ژله رویال شامل :

آب   

66 درصد

مواد قندی          

15 درصد

پروتید    

10 درصد

لیپید

6  درصد

فاکتور R

3  درصد

ویتامین ، ریزعنصرها و نمک های معدنی

1  درصد

 


ترکیبات اصلی ژله رویال و مشخصات فیزیکی آن :
آب، پروتئین ها، قندها، چربیها و نمک های معدنی. ژله رویال به عنوان یک منبع غذایی عالی حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی همچون کلسیم، مس، آهن، فسفر و پتاسیم می باشد.ژله رویال یک ماده یکنواخت با حالتی خمیریِ تقریباً مایع می باشد. رنگ آن سفید مایل به زرد یا بژ بوده که بوی تند اسید فنولیک و طعم ترش خاصی دارد. چگالی تقریباً 1/1 گرم بر سانتی متر مکعب دارد و کمی در آب محلول است. محلول های آبی را طی عمل قلیایی شدن با سود روشن می کند. چسبندگی آن بر حسب مقدار آب موجود و کهنگی آن تغییر می کند، (بتدریج چسبناکتر می شود).

وقتی در دمای اتاق و در یخچال در دمای 5 درجه سانتیگراد نگهداری شود به نظر می رسد افزایش چسبندگی آن مربوط به افزایش ترکیبات ازته نامحلول در آب و همچنین کاهش ازت محلول و اسیدهای آمینه آزاد می باشد. اگر ساکارز اضافه گردد، ژله رویال روان تر می شود. برخی ذرات باقی مانده در ژله رویال علامت خالص بودن آن است، بعنوان مثال حتی به وجود پوست لارو می توان اشاره کرد. تکه های موم نیز کم و بیش وجود دارند، ولی وجود آنها بیشتر به روش جمع آوری بستگی دارد.


                 خواص درمانی ژله رویال   
ما سعی می کنیم خواص واقعی ژله رویال را روشن تر ببینیم. واقع بینی در این رابطه ما را به برخی خواص غیر قابل انکار آن رهنمون می کند. در این قسمت مسائل مورد شک و نامطمئن نظیر درمان سرصان، کاهش کلسترول، کاهش قند خون، و خواص منبسط کننده عروق که برای بیماران قلبی حیاتی است مورد بررسی قرار نگرفته اند.
 تاثیرات شناخته شده مواردی که بیش از همه به اثبات رسیده اند را می توان در چند دسته طبقه بندی کرد:
- ژله رویال قبل از هر چیز، به عنوان محرکی که وضعیت کلی شخص را با تسهیل متابولیسم درون سلولی بهبود می بخشد مطرح است، این ماده روی مجموعه بدن تاثیر گذاشته و آن را تقویت می کند. تمام افراد خسته می توانند از یک دوره درمان به وسیله ژله رویال سود ببرند.
- ژله رویال یک غذای برتر برای افزایش وزن و برای گذراندن دوران نقاهت بوده و به افرادی که دچار بی اشتهایی هستند توصیه می شود.
- ژله رویال بخاطر تاثیر بر غدد کورتیکو - فوق کلیوی، یک ماده غذایی تقویت کننده است که برای افراد ضعیف، افسرده، دچار ضعف عصبی، افرادی که کار فکری شدید دارند و اشخاصی که دچار ناتوانی جنسی هستند سودمند است.

- ژله رویال از پیری زودرس اعضا و پوست جلوگیری می کند. ژله رویال برای محافظت پوست در تولیدات محافظ پوست بکار می رود.


خواص درمانی ژله رویال، راز زیبایی و سلامتی، اکسیر جوانی :
ژله رویال پدیده جالبی است که با عنوان اکسیر جوانی بین مردم شناخته می شود. اثر "هورمونی" خارق العاده ژله رویال بر لاروهای زنبور عسل منجر به این عقیده شد که این ماده شگفت آور شاید بتواند روی انسان نیز مؤثر باشد. این اثرات "هورمونی" در ژله رویال نه تنها باعث اختلاف طبقاتی بین زنبور کارگر و زنبور ملکه می شود، بلکه باعث باروری فوق العاده ملکه (که از لحاظ ژنتیکی با زنبور کارگر یکسان است)  و عمر طولانی او نیز می گردد و ظاهراً این تفاوت تنها به دلیل غذای ویژه ای است که زنبور ملکه می خورد یعنی ژله رویال....
خواص درمانی ژله رویال بدون بررسی های علمی:
ژله رویال در ابتدا جهت اثرات حیات بخش آن تبلیغ می گردید .مصرف کنندگان اظهار نمودن که ژله رویال اکثر مسائل مربوط به سلامت آنها را حل کرده است. در بسیاری از موارد آنها به بیماریهای مزمن یا پیشروی کننده مبتلا بودند و چون سایر معالجات به نتایج مطلوب منجر نگردید، اثرات حاصله به وسیله خوردن ژله رویال معجزه آمیز پنداشته شد. باید تأکید گردد که این ادعاها بوسیله هیچیک از بررسی ها یا اسناد علمی تأیید نشده است. هیچ دلیلی وجود ندارد که این اثرات استثنایی باشند یا حتی در اکثر موارد به ژله رویال مربوط گردند. افرادی که ژله رویال را مصرف کردند گفتند بلافاصله احساس آسایش کلی داشته اند، یعنی تأثیری روی بازده فیزیکی آنها (مقاومت در برابر خستگی)، کار عاقلانه (ظرفیت یادگیری زیادتر و حافظه بهتر) و همچنین روی وضع ذهنی آنها (اعتماد به نفس زیادتر، احساس آسایش و شادمانی) دارد. بعبارت دیگر، به نظر می رسد ژله رویال مانند یک ماده محرک عمومی عمل می نماید و واکنش ایمنی و وظایف کلی بدن را بهبود می بخشد. با توجه به اینکه ژله رویال باعث بهبود سیستم دفاعی بدن، کاهش استرس و بیخوابی می شود، می تواند از پیری زودرس جلوگیری نماید و به زیبایی و جوانی پوست کمک نماید.

فهرست خواص درمانی و فواید ژله رویال، نقل از تاریخچه های موردی اشخاص و مقالات علمی

 

مصرف داخلی

مصرف خارجی

داروی تقویتی

محرک عملکرد فیزیکی، حافظه، ظرفیت یادگیری و اعتماد به نفس بهتر

بهبود سلامت عمومی

کم اشتهایی

افزایش اشتها

تمایل و انجام عمل جنسی

انفلونزا

افزایش مقاومت در برابر بیماریهای ویروسی

فشار خون بالا

فشار خون پایین

کم خونی

تصلب شرائین

سطوح کلسترول

بیماریهای مزمن و علاج ناپذیر

شرایط پوست

رشد مجدد و تحریک اپی تلیال پوست

ضد چین و چروک پوست

ترشح چربی (ترشحات چربی از غدد پوست) عادی می شود.

 



خواص درمانی ژله رویال با مدارک علمی :

در بررسی های آزمایشگاهی تأیید گردیده است اسید 10 – هیدروکسی دکانوئیک در ژله رویال فعالیت ضد سمی (آنتی بیوتیکی) دارد. ژله رویال یک چهارم فعالیت پنی سیلین بر علیه Microciccus Pyrogens و همچنین اثر قارچ کشی را نشان می دهد. در آزمایشگاه، از اثرات ضد ویروسی ژله رویال امتحان به عمل آمده است و مقاومت بهتر در برابر بیماریهای عفونی و ویروسی در موشهای خانگی مشاهده شده است.

برای بررسی های اثرات داخلی ژله رویال بر حیوانات زنده یا انسان، معمولاً ژله از طریق خوراکی یا تزریق مصرف می شود. روش تزریق کردن ارزیابی بهتری از فعالیتهای هورمونی ژله رویال را نشان می دهد، اما خطر بروز عکس العمل های حساسیت زا نیز وجود دارد.


کاربردهای ژله رویال :

به عنوان مکمل غذایی) کاربرد غذایی :
ژله رویال به گروهی از تولیدات مربوط است که بطور کلی در حکم تمام کننده غذایی بشمار آورده می شود. اینها تولیداتی هستند که نه برای مقدار کالری آنها و نه برای لذت مصرف می شوند، بلکه برای تکمیل غذای روزمره با موادیکه ممکن است به آن نیاز داشته باشند مصرف می شوند.اثرات مثبت ژل روی تولید مثل مرغ، بلدرچین و خرگوش گزارش شده که این اثرات لزوماً نه به لحاظ تأثیرات شبه هورمونی بوده است. خرگوش ها در برابر مکمل جیره غذائی عادی با 200-100 میلی گرم ژله رویال به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، افزایش باروری و رشد جنین عکس العمل نشان دادند. بلدرچین خطاب ژاپنی زودتر به بلوغ جنسی رسید و تخمهای بیشتری بعد از تکمیل جیره غذایی با دزهای زیاد ژله رویال گذاشت.
در فرآورده های غذایی :
مخلوطی از ژله رویال در عسل طبیعی (3-1 % ژله رویال) احتمالاً متداول ترین روشی است که در آن ژله رویال به عنوان یکی از اجزاء مخلوط ماده غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مزایای این فرآورده آن است که به هیچ تکنولوژی خاصی نیاز نداشته و عسل هر گونه تغییرات قابل رویت را در ژله رویال می پوشاند. فرآورده نهایی خوشمزه بوده و اثرات مفید هر دو فرآورده را فراهم می کند. یک قاشق چایخوری از مخلوط معمولاً حاوی 300-100 میلی گرم ژله رویال می باشد، حدود دزی که معمولاً پیشنهاد می شود. با این وجود، چیزی درباره حفاظت ژله رویال در چنین مخلوطی معلوم نیست. پس باید در یخچال نگهداری شود. ماده غذایی دیگری که غالباً با ژله رویال در بعضی از کشورهای اروپایی مخلوط می شود ((ماست)) است که اسیدیته ای شبیه ژله رویال دارد و به یخچال نیز نیاز دارد. ماست فعلاً یک ماده غذایی ارزان قیمتی برای مصرف کنندگان است که اغلب غنی سازی بیشتر آن با ژله رویال بر ارزش آن می افزاید.
کاربرد در آزمایشات حیوانی:
در مطالعاتی بررسی برخی از بیماریهای انسانی در حیوانات به منظور تشخیص مکانیسم های تاثیر ژله رویال انجام شده است. بدین ترتیب مشخص شده است که ژله رویال می تواند مقادیر کلسترول و تری گلیسیرید های پلاسمای خون را کاهش دهد و کلسترول شریانی در خرگوش ها زمانیکه این اختلالات از راه آزمایش فراهم گردیدند رسوب می کند، اظهار نمودند که هر چند ژله رویال هیچ گونه تأثیری روی مقادیر چربی در پلاسمای خون در خرگوشهای معمولی ندارد ولی می تواند کلسترول خون حیوانات تغذیه شده با جیره غذائی خاص که موجب مقادیر زیاد کلسترول خون آن ها شده کاهش دهد.
همچنین دریافتند که ژله رویال به بهبود استخوان در خرگوشها کمک کرد. بهبود زخم های پوست و اثر ضد التهابی در مورد موشهای صحرائی نشان داده شده است.
کاربرد در آزمایشات انسانی:
تحقیقات در مورد تأثیر ژله رویال روی افراد انسان بسیار زیاد و متنوع است. بویژه در اروپای شرقی، مطالعاتی به زبان روسی ارائه گردید. با این وجود ارزیابی بیشتر مطالعات از نظر علمی مشکل است. هرچند، بسیاری از آنها به عنوان نشریات علمی ارائه شده است ولی اغلب فاقد جزئیات روشهای آزمایش می باشند. بنابراین، اطلاعات ارائه شده باید فقط به عنوان نشانه ای از اثرات احتمالی تلقی گردد که به آزمایشگاه های درمانگاهی (کلینیکی) بیشتری نیاز دارد




فهرست بعضی از اثرات ژله رویال روی انسان:

 

کاربردها

شرح

نوزادان زودرس و اطفال دارای کمبودهای مواد غذائی مختلف

8-100 میلی گرم بصورت خوراکی، بهبود وضع عمومی، افزایش در وزن، اشتها، سلولهای خونی قرمز و هموگلوبین

بیماران مسن( 75-70 ساله)، انورکسیک(anorxic )، افسرده،  فشارخون پایین

20 میلی گرم تزریق هر دو روز یکبار، بهبود در زمینه همه مشکلات.

20 میلی گرم هر دو روز یکبار بصورت خوراکی خورده شود.

روانپزشکی

بهبود ضعف، اختلال روانی، مسائل هیجانی و مقابله با اثرات جانبی داروهای روان گردان

سل مزمن

مخلوط ژله رویال، عسل وجین سنگ (ginseng)، بهبود در افزایش وزن و شرایط فیزیکی، تغییرات خصوصیات خون

تحریک متابولیسم

تحریک قابل مقایسه با آن به وسیله پروتئین فرض می گردد اثر سبب فعالیت ترکیبات آنزیمی باشد

التیام زخم

5-30 میلی گرم در لیتر تزریق در تاولهای سوختگی، بهبود مجدد رشد پوست




کاربرد در لوازم آرایشی:
بجز قاره آسیا در سایر نقاط دنیا احتمالاً زیادترین استفاده ژل رویال در لوازم آرایشی است. ژله رویال در بسیاری از داروهای پوستی استفاده می شود، ولی بیشتر استفاده از آن برای تازگی پوست و ترمیم و بازسازی است. همچنین در کرمها و پمادها جهت بهبود سوختگیها وسایر زخمها استفاده می گردد. معمولاً به مقادیر خیلی کم (05/0 تا 1% ) اضافه می شود، اما احتمال فساد سریع آن وجود دارد. هیچگونه اطلاعات دقیقی در مورد عدم تأثیر در دسترس نمی باشند. معمولاً نوع فریز خشک ژل بعلت سهولت نقل و انتقال ترجیح داده می شود. به خمیر ژل و لاکتوز مخلوط شده در صفر درجه سانتیگراد ژل تثبیت شده گویند. این خمیر را بعد می توان به فرآورده های آرایشی اضافه کرد.
سایر کاربردها:
کاربردهای دیگر ژله رویال استفاده آن در خوراک دام می باشد. بویژه (تازه یا فریز خشک) جهت تحریک کردن اسب های مسابقه ای مورد استفاده قرار گرفته است. جهت مقاصد آزمایشی نیز به عنوان غذا در پرورش کرمها و حشرات استفاده می شود.

طریقه مصرف ژله رویال:
1) روش اول:  مصرف ژله رویال بصورت خالص، که بهترین روش مصرف آن به این شکل از طریق زیر زبان قرار دادن مقدار کمی حدودا 0.6 گرم است.  یعنی مقدار معینی ژله رویال را در زیر زبان می گذارند و یا به صورت قطره قطره امولسیونی از آن روی زبان می ریزند که امکان جذب سریع از طریق خون فراهم می شود. در این شکل مصرف باید به وزن شخص توجه کرد. یک میلی گرم ژله رویال برای واحد وزن (کیلوگرم) در روز توصیه می شود، که در سورت بسته بندی به شکل کپسول نیز می توان آن را در روزهای مشخص و در نوع کپسولهای خاص مصرف کرد.
بسته بندی های ژله به شکل بسته های 5 و یا 10 گرمی است؛  که برای افراد عادی (باوزن حدود 60 کیلوگرم) باید یک بسته 10 گرمی در 20 روز مصرف گردد. یعنی هر روز مقدار کمی (به اندازه 0.5 گرم - اندازه یک نخود) را در زیر قرار داده شود تا از طریق خون جذب شود. بدین ترتیب حداکثر تاثیر را خواهد داست. با وارد شدن ژله رویال به دستگاه گوارش و جذب از طریق روده ها تاثیر آن کمتر خواهد شد.
2) روش دوم: مخلوط با عسل، در این روش 3 گرم ژله در 125 گرم عسل مخلوط می شود. این عسل حدودا 18 ماه قابل نگهداری است، که هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از این مخلوط را زیر زبان قرار داده تا با بزاق مخلوط گردد. مصرف هر 125 گرم عسل و ژله باید حدودا 10 روز طول بکشد.
* ژله رویال در بازارهای جهانی به شکل مخلوط با آب، عسل، گرده و سایر مکمل های غذایی عرضه می شود. ژله رویال به شکل کپسول و یا آمپولهای خوراکی در بازارهای اروپایی و آمریکا متداول است، ولی در ایران فقط به شکل مخلوط با عسل و یا خالص عرضه می شود.
ژله رویال در کرمهای صورت و ماسک های پوستی به عنوان ماده محرک و ضد چروک و پیری بسیار بکار می رود و توصیه می شود که دو دوره درمانی درسال، یکی در پاییز و دیگری در بهار هر یک به مدت 20 روز باشد. برای هر دوره یا به صورت خالص در بسته های 10 گرمی و یا مخلوط با عسل که در ظرفهای 125 گرمی عسل مخلوط با ژله باید در این مدت مصرف شود. در مورد مخلوط با عسل بسته به نیاز بدن می توان مقدار ژله آن را تا 9 گرم افزایش داد.

زنبور ملکه با زنبور کارگر از جهات مختلف فرق می کند :
ریخت شناسی:
 زنبور ملکه اندامهای تولید مثلی را توسعه داده در حالیکه زنبور کارگر اندامهای مربوط به کار کردن مثل سبدهای گرده، فکهای پایین قوی، غده های تولید کننده غذای لارو و شفیره ها و غده  موم را توسعه می دهد.
مدت رشد :
 بطور متوسط ملکه در 5/15 روز رشد می کند در حالیکه زنبورهای کارگر برای رشد به 21 روز نیاز دارند.
طول عمر :
 عمر زنبور ملکه به مدت چند سال است که قابل مقایسه با چند ماه زندگی زنبور کارگر نمی باشد.
رفتار:
 ملکه چند هزار تخم در روز می گذارد در حالیکه کارگران فقط گاهگاهی تخمگذاری می کنند. برخلاف کارگران، ملکه هرگز در فعالیت های اجتماعی و اشتراکی کندو شرکت نمی کند.
باروری فوق العاده و طول عمر طولانی ملکه، به سبب تغذیه از ژله رویال مردم را مجبور می کند تا باور کنند که ژله رویال اثرات مشابهی را در انسانها به بار می آورد. افسانه ژله رویال از یکسو با یک پدیده زیستی شگفت انگیز و از سوی دیگر با افسونگری شروع شد که براساس نتایج اولیه بدست آمده توسط حشره شناسان و فیزیولوژیست ها، از ساده لوحی و تصور مصرف کنندگان که مایل بودند بوسیله طلسم این فرآورده کمیاب و ناشناخته اغوا گردند، استفاده شد. در حقیقت، ژله رویال بقدری کمیاب و ناشناخته بود که نمی شد تا وجود حقیقی آن را در فرآورده های دیگر اثبات کنند. بلافاصله به دنبال اولین بازاریابی، ژله رویال به سرعت و بطور گسترده شناخته شد و مصرف گردید. افزایش تقاضا، کارشناسان را وادار کرد تا فنون تولید را اصلاح کرده و زنبورداران بیشتری را راهنمایی کنند تا در این فعالیت تخصص یابند، و در عین حال تحقیق در مورد کنترل کیفیت تولید تجاری و شناسایی خواص زیستی و درمانی آن را بیشتر کنند. مصرف ژله رویال از آن وقت تا به امروز در حال افزایش بوده و همواره از لحاظ علمی مورد تأیید بوده است.
                      
1) از جهت ساختاری (زیست شناختی):
زنبور ملکه داری اندام تناسلی است در حالی که زنبورهی کارگر متناسب با کارشان داری اندام هیی همچون کیسه هی ویژه جمع آوری گرده، آرواره هی زیرین قوی تر، غدد غذیی نوزادان و غدد موم سازی هستند.

2) از جهت دوره تکامل:
به طور متوسط یک زنبور ملکه مرحله شفیره گی را طی 16 روز طی می کند، در حالیکه زنبوران کارگر ین مرحله را طی 21 روز طی می کنند.

3) از جهت دوران حیات:
برخلاف زنبور کارگر که تنها 45 تا 60 روز زنده است، زنبور ملکه تا 5 سال عمر می کند.

4) از جهت رفتاری:
ملکه روزانه می تواند تا بیش از 200 تخم بگذارد، و با متساعد کردن بوی خود در فضی کندو ضمن عقیم کردن زنبوران کارگر، نظم پیچیده ی را در کندو یجاد می کند. زنبور کلکه داری اندامی به مراتب درشت تر ئ از نظر زیبیی، متناسب تر و شکیل تر است.
... و تمامی ین ویژگی ها که زنبور ملکه را از زنبور کارگر متمیز می سازد به دلیل مصرف ژله رویال در دوران شفیره گی است.

خواص فیزیکی ژله رویال :
رنگ: زرد کم رنگ
بو: تند و شدید   (که بوی فنول را بخاطر می آورد)
طعم: ترش        ( PH آن نزدیک به 4 است)
شکل ظاهری: ژلاتینی و خمیر مانند

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ترکیبات شیمیایی:

 

ترکیبات

درصد

آب

حدودا 66%

گلوکسیدها

14%

پروتیدها

10%

لیپیدها

6%

عامل ناشناخته R

حدودا 3%

جمع

99%

 

علاوه بر عناصر فوق حدودا 1% باقی مانده عبارتند از نمک های معدنی و زیرعنصرها در مقادیر کم، ویتامین های گروه B، هورمونها و عناصر آنتی بیوتیک و اسید دزوکسی ایبونوکلئیک (D.N.A) را نام برد.

 

 

- کنترل کیفیت:

 

روشهای تحلیلی به قدری پیشرفت کرده است که شناسایی ژله رویال طبیعی و خالص و تشخیص تقلبی بودن آن را ممکن می سازد. تجزیه و تحلیل ژله رویال معمولا بر پایه تعیین میزان ترکیبات اصلی اش (لیپید، قند و پروتئین)، میزان آب و شاخص های مهم دیگر همچون PH آن استوار است. لیپیدها مهمترین ترکیبات، در تعیین تقلبی بودن یا اصلی بودن ژله رویال به شمار می روند و دلیل آن این است که این ترکیبات در هیچ محصول طبیعی دیگری یافت نمی شود.

علاوه بر تجزیه و تحلیل علمی، آزمایشات ساده دیگری نیز وجود دارند که می توان از آنها جهت تشخیص اینکه آیا ژله رویال از کیفیت خوبی برخوردار است یا خیر، استفاده کرد. رنگ ژله رویال معمولا به مرور زمان و در نتیجه اکسیداسیون تیره می شود. البته گاهی برخی از انواع تازه ژله رویال نیز ممکن است از همان ابتدا تیره باشد. البته بر اساس تجربه، می توان ظاهر، بو و مزه ژله رویال تازه را از ژله رویال نامرغوب تشخیص داد.

 

در زیر به برخی آزمایشات ساده اشاره می شود:

 

1) ظاهر محلول و وجود exuviae :

یک گرم ژله رویال را در 20 میلی لیتر آب مقطر رقیق می کنیم و محلول به دست آمده یشمی رنگ است، که ماده نیز در سطح آن معلق است. سپس محلول غلیظ بی کربنات سدیم (سود سوزآور) را قطره قطره به این محلول اضافه کرده تا این محلول شفاف گردد. محلول قلیایی حاصل کم و بیش به رنگ سبز متمایل به زرد تیره است. گاهی این محلول به رنگ صورتی متمایل به زرد یا به رنگ صورتی می باشد. بخشی از این محلول در سطح آن به حالت معلق می ماند که می توان آن را با گذارندن از صافی از محلول جدا کرد. باقی مانده این محلول، پس از گذراندن از صافی، زیر میکروسکوپ به صورت exiuviae قابل شناسایی است.

 

2) جوشاندن :

ژله رویال اگر با تکه کوچکی از هیدروکسید پتاسیم جوشانده شود، بوی آمونیاک از خود ساطع می کند.

 

3) آزمایش شناساگر کلرید جیوه:

هنگامی که محلول شناساگر کلرید جیوه به ژله رویال اضافه می شود، رسوبی شیری رنگ به وجود می آید.

 

4) آزمایش محلول ید:

با اضافه کردن محلول ید، رسوبی به رنگ قهوه ای -  قرمز، پدیدار می شود.

 

 

 

- اسید پانتوتنیک:

ژله رویال، غنی ترین عنصر طبیعی از نظر ویتامین B است که به آن اسید پانتوتنیک هم گفته می شود.

اسید پانتوتنیک را در سلولهای عضلات کبد و کلیه و مغز می توان یافت. این اسید نقش کاملا اساسی در متابولیسم سلولی بر عهده دارد. اسید پانتوتنیک در سلول درمان می دهد و مجموعه های پیچیده و حساس واکنش های شیمیایی را که تخریب متابولیک مواد غذایی را انجام می دهند تنظیم می کند. بدون اسید پانتوتنیک، بدن قادر به جذب مواد هضم شده نخواهد بود.

 

 کمبود این اسید باعث ناراحتی های ذیل می شود:

آسیب های شدید پوستی، ریزش مو، توقف رشد کودکان، خستگی شدید جسمی و فکری، بی خوابی و واکنشهای عصبی، ناراحتی های شدید گوارشی و روده ای.

 

این موارد نشان دهنده اهمیت اسید پانتوتنیک برای سلامتی هستند. درحالیکه ماده ای که بیشترین مقدار آن را در خود دارد، ژله رویال است. این مقدار اسید پانتوتنیک در ژله رویال خواص آن را توجیه می کند.

آخرین نکته این است که اسید پانتوتنیک روی غدد کورتیکو - فوق کلیوی و تولید آدرنالین تاثیر می گذارد. در دوران پرفشار معاصر که بدن ما دائما مورد تهاجم محیط زیست و روش نامناسب زندگیست، ژله رویال می تواند یک ماده غذایی بسیار مهم باشد.

 

 

 


وبلاگکد ماوس